DRAMSKI TEKSTOVI

LJETO U PROSINCU. Carolina África


Šest žena, šest generacija i isto toliko različitih svjetova koje spaja jedna obiteljska povijest. Ova lucidna, ali istovremeno topla i prisna drama govori o ženama s početka našeg vrlog 21. stoljeća.


HIMMELWEG. Juan Mayorga

Ovom djelu ne treba posebno predstavljanje. Riječ je o tekstu koji je do danas doživio najveći broj prijevoda i izvedbi izvan Španjolske, iz pera jednog od trenutno najproduktivnijih španjolskih suvremenih autora vrlo neuobičajene biografije; matematičara, filozofa i dramatičara.


RAPSODIJA ZA VISOKOG ČOVJEKA. Félix Estaire

Košaraka? Drama? Mogu li se obje igrati istovremeno u posljednjim odlučujućim minutama svjetskog prvenstva? Košarkaš ima tri slobodna bacanja, a razvoj događaja i svršetak svake dramske izvedbe ovisi o tome hoće li pogoditi koš ili ne, svaki rezultat vodi predstavu u drugom pravcu.


PRAG. Javier de Dios

Ljubavna kriza ili kriza srednjih godina? I pitanja o tome što smo do sada postigli i možemo li se još uvijek upustiti u nove rizike… Umjesto stereotipa i predvidljive komike u prikazu homoseksualne tematike, autor smješta likove u bliske nam životne situacije, neovisno o spolnoj orijentaciji i životnom odabiru.


NOĆNE PTICE. Juan Mayorga

Masovne imigracije s kojima se hrvatsko društvo trenutno susreće aktualna su tema u Španjolskoj već dugi niz godina. Kroz prividno integracijsku politiku, društvo i pojedinci koriste ilegalni status useljenika u zadovoljavanju vlastitih interesa i izopačenom manipuliranju odnosa prema potlačenom.


TAMNI KAMEN. Alberto Conejero

Vojna bolnica. U istoj sobi dva neznanca prisiljena su dijeliti mučne sate kojima će jedan od njih u zoru dočekati smrt. Povezuje ih tajna u kojoj odzvanja jedno ime: Federico García Lorca. I pitanje: Tko je neprijatelj? Tko je “naš”? Jesmo li neprijatelji “mi”? 


SJETA ŽIRAFA. Alberto Conejero

Smak svijeta, posljednja pošast ili bilo koji sličan scenarij sumraka naše civilizacije. U zloslutnoj atmosferi apokaliptičnog beznađa susrećemo čuvara zoološkog vrta koji se brine o jedinoj preživjeloj životinji, leopardu Salomonu, braneći ga od ljudi koji tumaraju poput zombija u potrazi za hranom bilo koje vrste. “Ja ne vjerujem u ništa. Ne u one gluposti o božjoj kazni ili o pošastima. Ali ponekad mislim da to zaslužujemo, da smo previše trpili, da je najbolje početi ispočetka. Makar bilo i bez nas.​”