TAMNI KAMEN. Alberto Conejero

Vojna bolnica. U istoj sobi dva neznanca prisiljena su dijeliti mučne sate kojima će jedan od njih u zoru dočekati smrt. Povezuje ih tajna u kojoj odzvanja jedno ime: Federico García Lorca. I pitanje: Tko je neprijatelj? Tko je “naš”? Jesmo li neprijatelji “mi”? 

Djelo ispituje sjećanje kao prostor ponovnog ispisivanja povijesti, kao mjesto susreta zaraćenih strana, izvršenja pravde i mogućnosti iskupljenja. Navodi nas da razmislimo koliko povijesni kontekst i ideologija utječu na stvaranje naše osobne povijesti.

Tekst je inspiriran posljednjim satima života i nerazjašnjenim okolnostima smrti španjolskog pjesnika i dramatičara Federica Garcíje Lorce na početku Španjolskog građanskog rata. Drama je višestruko nagrađivana i prevedena na nekoliko stranih jezika. Alberto Conejero jedan je od najuspješnih mladih autora nove španjolske drame.

-Riječ autora:

Odabrao sam povijesnu temu koja postavlja neugodna pitanja o sadašnjosti i drhtavim temeljima naše demokracije.

Djelo također želi prizvati sjećanje na Lorcu i nerazjašnjene okolnosti njegove smrti koje kao tamna rana pritišću našu povijest. Sjećanje je to i na sve one koji su ostali skriveni oku službene Povijesti. Nevidljivi iza važnih datuma i velikih imena. Naši očevi, naši djedovi, izgubljeni u vremenu i zaboravu.