PRAG. Javier de Dios

Ljubavna kriza ili kriza srednjih godina? I slična pitanja o tome što smo do sada postigli, možemo li se još uvijek upustiti u nove rizike… Umjesto stereotipa i predvidljive komike u prikazu homoseksualne tematike, autor smješta likove u bliske nam životne situacije, neovisno o spolnoj orijentaciji i životnom odabiru.

Djelo prikazuje kušnje ljubavi i prijateljstva homoseksualnog para, Benija i Jaimea, i njihove dugogodišnje prijateljice Susane. Njihova ljubavna veza prolazi kroz krizno razdoblje srednjih godina u kojem propituju što su do sada postigli, koliko su se promijenili, mogu li se upustiti u nove rizike i… je li im ovo zadnji trenutak za planiranje očinstva. U toj dilemi Susana može odigrati ključnu ulogu. Ponovni susret i intimna večera troje dugogodišnjih prijatelja otkrit će dobro čuvane tajne njihovih odnosa. Hoće li Susanina uloga riješiti problem ili dodatno ugroziti ljubavni odnos i prijateljstvo?

Umjesto stereotipa i predvidljive komike na koju smo navikli u prikazu homoseksualne tematike, autor ovog teksta smješta likove u životne situacije bliske svima nama, neovisno o spolnoj orijentaciji i životnom odabiru. Postavlja ih pred poznate kušnje prijateljstva, krize srednjih godina, roditeljstva, odgovornosti i ljubavi, ali iz jedne nove perspektive koja možda može ponuditi drugačija i bolja rješenja. Britka komila, vješti prevrati i klupko poznatih nam emocija, strasti, čežnji i nadanja. Za sve to sinonim je Prag: Nostalgija? Budućnost? Utopija?

-Riječ autora:

Mogli bismo reći da su u Španjolskoj gay parovi uspjeli naći svoje mjesto u javnom i društvenom životu. Međutim, upitao sam se može li homoseksulani par također naći svoj prostor na kazališnoj sceni i unutar žanra građanske komedije u kojoj još uvijek prevladava heteroseksualna tematika. 

Najprovokativniji dio Praga zapravo je njegova neutralnost i prirodnost kojom pristupa temi homoseksualne ljubavi i partnerstva.